НВУ участва в тържествата за Независимостта с Почетен караул и Представителна курсантска рота

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ участва в тържествата по повод 114 г. от обявяването на Независимостта на България. Началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов прие строя на курсантите, след което, под звуците на националния химн, беше издигнат българският трибагреник.

 Снимка Снимка

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова уважи празника и пристигна във Велико Търново, за да се включи в най-тържествените моменти - тези на Царевец. „

Снимка

На този ден преди 114 години български държавници, смели мъже, подписаха и обявиха българската независимост. Задаваме си въпроса достойни ли сме за тяхната памет днес и трябва да си отговорим честно на този въпрос. Мястото за обявяването на българската независимост е избрано неслучайно. Велико Търново е столицата на българската духовност и държавност, от която започва новото летоброене на третата българска държава, новата история – подчинена на националния идеал за свободна, независима и просперираща България. Нека не забравяме, че Независимостта принадлежи само на силната държава“, каза в словото си Илияна Йотова.

Сред официалните гости на празника бяха и всички зам.-началници на Военния университет полк. доц. д-р Николай Урумов, полк. инж. Иван Йовков, полк. Георги Пенчев и полк. Георги Крайнов. Във Велико Търново дойде и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

По традиция на Царевец беше прочетен текстът на Манифеста, с който на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд обявява българската Независимост. След това всички официални гости поднесоха венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта и се включиха в празничното шествие, което премина тържествено по главната улица на Велико Търново, за да стигне до паметника „Майка България“. Парадът беше воден от отец Славчо и деца от Неделното училище на църквата „Свети Николай“ и от военните оркестри, които участват в Международния фестивал на военните оркестри.

Снимка Снимка

Денят на Независимостта започна в църквата „Св. 40 мъченици“ с празнична литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В двора на храма той извърши и водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. 

Снимка

22 септември ще завърши с тържествена проверка на площад „Цар Асен I“. Началото е в 19 часа, когато Представителният курсантски блок на НВУ„Васил Левски” ще покаже строеви хватки с оръжие. В 19,30 ч. е тържествената проверка, след която търновци и гостите на града ще могат да наблюдават Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.