НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 145-ти випуск „Васил Левски“

Президентът на България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев уважи тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 145-ти випуск „Васил Левски“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Гости на младите лейтенанти бяха и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Михаил Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътни войски ген.-майор Деян Дешков, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, представители на институции, родители и близки.

НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 145-ти випуск „Васил Левски“ НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 145-ти випуск „Васил Левски“

Минути преди началото на ритуала випускът поднесе венец пред паметника на Васил Левски.113 курсанти и 13 кадети получиха първите си офицерски пагони на тържествената церемония, която се проведе в центъра на Велико Търново. „За мен е чест да ви представя 145-ти випуск „Васил Левски“ на Националния военен университет „Васил Левски”!

НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 145-ти випуск „Васил Левски“ НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 145-ти випуск „Васил Левски“

Изключително съм горд да стоя пред строя на тези млади лейтенанти, които дойдоха тук деца, а си тръгват изградени личности и достойни млади хора. Горд съм, защото с действията си те ми показаха, че духът в Българската армия не е изгубен. Офицерите защитават честта на пагона и са готови да дадат живота си за България. Но смисълът на офицерството за мен е и в умението да бъдеш солидарен и да помогнеш на колега и приятел безкористно и най-точния момент. Само преди няколко дни двама от тези млади офицери на Българската армия отстъпиха своите места, които заслужиха с труда си, на свои колеги с думите: „Те имат повече нужда от тази длъжност“. Това е признак на офицерство и достойнство. Този жест, проявен не от един, а от двама курсанти, ми показва, че сме си свършили отлично работата“, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

НВУ „Васил Левски“ изпрати тържествено 145-ти випуск „Васил Левски“

След това той се обърна към младите лейтенанти с думите: „Скъпи випускници, запазете това достойнство в характерите си. Предстои ви дълъг път в служба, която не е лека. Ще се срещнете с предизвикателства, ще се удряте в стени, ще изпадате в безизходица и ще ви карат да се примирявате, ще се сблъсквате с въпроси, чиито отговори няма да ви харесат, приемайте ги, но не се предавайте. Ако не можете да съборите стената, заобиколете я, приемете това, което не е по силите ви да промените, но не се примирявайте! Когато дадете обещание, дръжте на думата си. Запомнете - от вашата настойчивост и упоритост зависи Българската армия. Силна Българска армия, означава силен български народ.“

Президентът на България Румен Радев, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов също поздравиха младите лейтенанти.

Лейтенант Богдан Кенаров, който завършва специализация „Разузнаване“ е първенецът на 145-ти випуск „Васил Левски“. Той получи пагоните и дипломата си от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Първенецът на випуска беше удостоен и с юбилеен медал „Васил Левски“ от министъра на отбраната. Лейт. Богдан Кенаров стана носител и на още две големи отличия - Академичната награда „Полковник Борис Дрангов“, която му беше връчена от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов и приза „Генерал Сава Муткуров“. Наградата е учредена от едноименния великотърновски комитет и всяка година се дава на най-добрия курсант, роден във Велико Търново. Лейт. Кенаров получи наградата от председателя на комитета Венелин Иванов.

13 лейтенанти получиха грамоти като първенци на различните специализации от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Удостоените с грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение, тази година са 14. Връчи им ги началникът на отбраната адмирал Ефтимов.

Кадет младши сержант Ивайло Петров е първенец на 145-ти випуск „Васил Левски“ сред випускниците на Професионалния сержантски колеж. Той получи свидетелството си и отличие за постигнати високи резултати в обучението от началника на отбраната адмирал Ефтимов. С отличието „Спортист на Випуск 2023“ бяха наградени лейтенант Николай Шинлаков и лейтенант Деси Бельова. На още 13 лейтенанти бяха връчени грамоти за класиране на призови места в държавни военни шампионати и първенства.

„Всяка церемония по завършването на випуск на Военно училище е изпълнена с много символика, свързваща минало, настояще и бъдеще. Бъдещето на армията, утрешните командири преди встъпването си в редовете на Въоръжените сили, получават своето вдъхновение от славните традиции на своите предшественици, от героите и светините на нацията. Днес вие ставате офицери във Въоръжените сили под знака и името на патрона Васил Левски, който е и патрон на а НВУ. Считам за много знаменателен факта, че обреклите се да служат на отечеството бъдещи военни лидери, днес вземат своето духовно причастие именно от Васил Левски - най-големият и значим национален герой на България, истински пример за това как човек не бива да се отказва от идеите и мечтите си, колкото и да са трудни те понякога за реализация“, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви: „Уважаеми офицери и сержанти, вие избрахте най-благородната и отговорна професия – защитник на родината. За да бъдете достойни за този избор, през годините на обучение, положихте много труд, придобихте нови знания и умения, усвоихте основите на военното дело, укрепнахте физически. Сега с гордост стоите в този строй.

Когато прекрачите прага на военните формирования, направете го с гордо вдигната глава, с вяра в себе си, защото вие сте подготвени. Учете от първите дни, усвоявайте въоръжението и техниката, спецификата на войсковата служба, покажете уважение и доверие към вашите командири и подчинени. Заслужете тяхното уважение и доверие чрез много труд отговорност и стремеж за развитие. Българската армия и Република България имат нужда от вас.“

„Да служиш на България, е кауза! Да служиш на България, остава за цял живот! Вярвайте в силата, която носите! Вярвайте в способностите и уменията, които сте придобили по време на вашето обучение в Националния военен университет „Васил Левски“! Завършилите сте своето образование не къде да е, а във Велико Търново! Възпитани сте в дух на ред, дисциплина, отговорност и родолюбие! И най-вече – възпитани сте да работите в екип и в единство! Знам всичко това, защото също като вас съм минал по този път“, бяха думите, които кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов отправи към випускниците.

Последен към випускниците се обърна президентът на България Румен Радев и каза: „Провеждането на днешния тържествен акт именно тук в старопрестолния град ни напомня за уроците на нашата хилядолетна история, че държавата ни е била силна, когато и армията ни е била силна. Когато спойката между народ и армия е устоявала на всякакви изпитания. Затова се радвам, че това тържествено събитие днес по дипломирането и присвояване на първо офицерски и сержантско звание на 145 випуск на НВУ „Васил Левски“ става в присъствието на множество наши съграждани.

Уважаеми випускници, днес е дългоочакваният за вас ден, ден в който вие материализирате всеотдайността и упоритостта по време на напрегнатото обучение, но получаването на пагоните е всъщност израз най-вече на отговорност, защото днес вие се посвещавате на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на родината. Аз вярвам, че вие осъзнавате всички предизвикателства на тази ваша важна мисия в един все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи.И вярвам, че вие ще се справите, защото сте получили вашата закалка тук, в школата на мъжество и родолюбие в престижния НВУ „Васил Левски“.

„Този ден е паметен за нас. И тук е мястото да благодарим на хората допринесли най-много за това, а именно командния и преподавателски състав на НВУ за проявените професионализъм, търпение и разбиране. Пред нас се откриват далечни хоризонти и сега насочваме вниманието си към новите задачи и по-големите отговорности.

Скъпи родители и близки, благодарни сме за вашата всеотдайна подкрепа. Бъдете горди със синовете и дъщерите си, защото малко са тези, които са готови да заменят студентските години с пет години обучение по военно дело в името на Родината. Г-н президент, уверявам ви, че всеки от нас ще даде своя принос, изпълнявайки задълженията си и защитавайки суверенитета на страната“, каза от името на „145 випуск Васил Левски“ лейт. Кенаров.