Отец Петър изнесе пред курсанти проповед за предстоящите празници и отслужи водосвет

Отец Петър отслужи водосвет в храма на Националния военен университет „Васил Левски“ „Свети Седмочисленици“. Преди да поръси за здраве курсантите и началника на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, отец Петър разказа на младите хора за Христовата жертва и Неговото възкресение. В проповедта си той им обясни смисъла на всички богослужения в Страстната седмица, припомни им, че Връбница не е просто празник на върбовите клонки, а че в този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Отец Петър изнесе пред курсанти проповед за предстоящи празници и отслужи водосветОтец Петър изнесе пред курсанти проповед за предстоящи празници и отслужи водосвет

За Тайната вечеря и предателството, за кръстната жертва и Възкресението, което е най-голямата победа на живота, говори още отец Петър, който каза на младите хора и това: „Смисълът на всяко богослужение е да се върнем отново при Бога. Вярата означава, че Го приемаме и приемаме всичките Му дела. Добре е да изпълняваме казаното от Него, бих се радвал, ако зная че постите, че ходите на богослужения, но каквото и да правите, не изпадайте в крайности. Крайностите означават, че сме забравили любовта“.

Отец Петър изнесе пред курсанти проповед за предстоящи празници и отслужи водосвет