Премини към основното съдържание

Резервисти от НВУ „Васил Левски“ спасиха човек, пострадал при катастрофа

Резервисти от Националния военен университет „Васил Левски“ спасиха пострадал при катастрофа човек. Момчетата и момичетата, които пътували от Шумен към Велико Търново, минали покрай мястото на инцидента малко след като той вече се е случил и спрели, за да помогнат.

Снимка

„В района на село Козаревец видяхме обърнат автомобил. Под него се виждаше затиснат човек. Катастрофата явно беше станала много скоро, защото на мястото все още нямаше нито полиция, нито линейка. Спряхме и момчетата и момичетата успяха да преместят автомобила. Обадихме се на 112 и много бързо дойдоха полицаи и линейка“, разказва подполковник Ивайло Иванов, командир на батальон „Курсанти и доброволен резерв“ във факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. И допълва, че резервистите изчакали лекарите да помогнат на пострадалия човек, след това качили носилката в линейката.

„19 млади мъже и жени, които са войници от първия випуск резервисти, станаха участници в спасяването на човека. Сутринта тръгнахме, за да се явят те пред Мандатната за предлагане на длъжности във Въоръжените сили на Република България и мисля че никога няма да забравят този ден. След като приключи комисията, всички те пожелаха да отидат до областната болница „Стефан Черкезов“, където е настанен пострадалият, за да разберат нужна ли е кръв за него и дали могат по някакъв начин да помогнат“, обяснява подполковник Иванов.

В болницата войниците успели да се срещнат с лекуващия лекар, който им обяснил, че спасеният от тях човек е настанен в интензивно отделение, адекватен е и всичко, което те са направили за него, е достатъчно. След това медиците са позволили на военнослужещите да видят пострадалия.