С военен ритуал Велико Търново почете паметта на Васил Левски

„Днес ние живеем в странни времена. Времена, в които сме позабравили нашите ценности. Времена, в които всичко е на една ръка разстояние и на една мисъл от това да бъде пожелано. Времена, в които трудно бихме определили националния си идеал. Но за това пък има дни като този, в който ние отдаваме своята почит и уважение към един велик представител на българския род, а именно Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Дякона. Можем да го наречем и сме го наричали с много имена, но всъщност той е един от нас, а в същото време толкова различен от нас, защото е посветил живота си и вярата си за една мечта, а именно да има България. Да ни има нас днес. Той ни е завещал идеала за чиста и свята република, в която всички да са равни. А постигнахме ли този идеал? Щастлив съм, че Васил Левски устоява и ще устоява бурните времена на нашата история, защото макар и за един ден всички ние, а и целият български народ, стоейки пред неговите паметници или картини, ще се сещаме за това какво е направил той за нас, за да ни има всички нас днес тук. И това няма да позволи да бъде забравена нашата родова памет, а напротив ще я попълва всеки път, когато ние българите се събираме, за да покажем нашето уважение към него и към неговото дело. За да се учим всички ние, че жертвата в името на нещо по-висше от нас, а именно просперитета на нашата държава е ценност, която ние трябва да следваме. Да живее България", каза в словото си по време на общоградското поклонение по повод 151 г. от гибелта на Апостола във Велико Търново началникът на Националния военен университет „Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов.

С военен ритуал Велико Търново почете паметта на Васил ЛевскиС военен ритуал Велико Търново почете паметта на Васил Левски

Почетен караул от Националния военен университет, народни представители, много официални лица и граждани се включиха във военния ритуал, с който старата българска столица отдаде почитта си към героя. В поклонението участва и Военният духов оркестър на НВУ.

С военен ритуал Велико Търново почете паметта на Васил Левски

Бригаден генерал Иван Маламов прие строя. След това стихове за Васил Левски четоха курсант - младши сержант Наталия Ганчовска и курсант - младши сержант Георги Богданов.

Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва. С военен ритуал бяха положени венци и цветя на признателност пред паметника на Апостола от името на кмета на Община Велико Търново д-р инж. д-р Даниел Панов, зам.-председателя на Народното събрание проф. Андрей Чорбанов, народните представители Димитър Николов, Станислав Стоянов и Йордан Терзийски, както и от името на евродепутата Цветелина Пенкова, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областния управител Ивайло Здравков, началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Представители на обществени организации и много деца също почетоха Апостола и оставиха цветя пред паметника му.