Специалната награда на журито спечели отборът Space division на НВУ от Космическия хакатон в Пловдив

Специалната награда на журито за иновативна разработка получи отборът Space division на Националния военен университет „Васил Левски“ от Космическия хакатон, който се проведе в рамките на изложението „Хемус 2024“ в Пловдив. Курсантите, водени от преподавателя в катедра „Национална и регионална сигурност“ гл. ас. д-р Георги Баев, са се преборили за отличието в конкуренция с отборите на общо 10 военни и цивилни университета в България. Тимът, представил НВУ е бил в състав: старшина Стоян Маджаров, старши сержант Илияна Илиева, старши сержант Янита Върбанова, сержант Ивана Гиздова, младши сержант Петър Тенев и курсант Ивайло Генов.

НВУ „Специалната награда на журито спечели отборът Space division на НВУ от Космическия хакатон в ПловдивСпециалната награда на журито спечели отборът Space division на НВУ от Космическия хакатон в Пловдив

„Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“ (Space for Green, Sustainable and Secure Europe) е била темата на хакатона, който и тази година е част от Седмицата на изследванията и иновациите в рамките на Международното изложение за военна техника и технологии „Хемус“. Организатор на събитието е Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН съвместно с Института по отбрана.

Концептуален модел идея за сателитна установка, който засича и наблюдава т.нар. антисателити в ниска и средна околоземна орбита са представили курсантите от Националния военен университет в хакатона. „Разработката на курсантите е сателит, който засича нерегистрирани сателити в Космоса. Сателитът има антена със специфично движение в трите пространствени оси - X, Y и Z. Тоест тази антена може да се върти в три точки в пространството и да засича обекти, които се движат под, над и в страни от нея“, обяснява гл. ас. Георги Баев. След това уточнява, че в Космоса има сателити, които събират най-различна информация - за води и за релефи, има сателити за интернет, каквито са на Илон Мъск, някои просто наблюдават. Но има и такива, които са тайни и са нелегални, защото не отговарят на международното право.

„Сателитът, който курсантите разработиха, засича чрез радиовълни именно тези нелегални сателити. Докато лети в своята си орбита, може да улавя какво има около и срещу него и да прави профил на сателитите, които среща. Когато попадне на сателит, неописан в базата данни на официалните световни сателити, го разпознава като нерегистриран“, допълва д-р Баев.

Разработката на курсантите и съвсем базова и те имат възможност и шанс от тук насетне да го усъвършенстват. „Може върху тази основа, която вече имаме, да бъде добавяна още техника. Камери например, които да снимат засечените обекти, различни сензори. Всъщност е изключително сложно като техническо изпълнение и всяко следващо усъвършенстване и ново изобретение и е с претенцията за патент“, усмихва се преподавателят в Националния военен университет. След това обяснява, че сателитът на младите му колеги работи на принципа на прилепите - не вижда, но се ориентира в пространството чрез радиовълни, като същински Батман.

Истинско приключение е наградата за търновските студенти. Те ще могат да изберат екстремно преживяване, на което да се насладят - скачане с бънджи, каране на АТВ в пресечена местност или да преминат с кану в бърза река в Родопите.