Старшина Емил Костурков вдигна на крака търновската публика

Със соловото си изпълнение на пишеща машина старшина Емил Костурков вдигна на крака публиката в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Солото е част от полката на Лирой Андерсон, което се нарича „Пишещата машина“. „Това произведение е аранжирано от Хараламби Попов, когото търновци все още помнят и отлично познават от времето, когато беше диригент на Градския духов оркестър. През 1993 г. го свирихме за първи път под неговата диригентска палка и тогава пак аз бях солист. Сега, 30 години по-късно, полката звучи за втори път и пак аз съм солист, което ме прави най-добрият изпълнител на пишеща машина“, пошегува се маестро Емил Костурков.

Изключително емоционален концерт подари на търновци Духовият оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ в петък вечерта. На сцената в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, заедно с военните музиканти, излязоха още 16 техни колеги, които през годините са свирили във Военния духов оркестър, а сега работят в Музикално-драматичния театър в старата столица или в Градския духов оркестър. В концерта участваха и музиканти от Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Старшина Емил Костурков вдигна на крака търновската публикаСтаршина Емил Костурков вдигна на крака търновската публика

Това беше и последният официален концерт на старшина Емил Костурков, който през последните месеци ръководи и дирижира оркестъра на НВУ. Заедно с него пред оркестрантите застана като гост-диригент и капитан Цветомир Василев, който е главният организатор на Фестивала на военните духови оркестри във Велико Търново и ръководи Фестивалният духов оркестър на НВУ. Тази формация обединява оркестрите на НВУ „Васил Левски“ и на 2 Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора.

Старшина Емил Костурков вдигна на крака търновската публикаСтаршина Емил Костурков вдигна на крака търновската публика

Повече от час продължи концертът, в който военните музиканти свириха маршове, „Болеро“ на Равел в аранжимент за духов оркестър и „Кармина Бурана“ на Карл Орф, както и песента „Добър вечер, мой стари приятелю“, която от албума „Пожелай ме“ на Соня Костуркова. Оркестърът представи и две неизпълнявани никога до момента на сцена мелодии – маршът „Шествие към ешафода“, който е четвърта част от „Фантастична симфония“ на Берлиоз и „Забавна увертюра“ на Иван Денов.

За първи път публиката чу и „Марш на курсантите от НВУ „Васил Левски“ по музика, текст и аранжимент на старшина Костурков. За премиерата на сцената излязоха изпълнители от хора на Музикалния театър.

„Запитвали ли сте се какво е военният музикант? Това е много странен човек, който носи свободната душа на артиста и в същото време е облечен в униформа, която изисква ред и дисциплина. Странно е, но им се получава, очевидно дисциплината побеждава изкуството“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който връчи на старшина Емил Костурков плакета на Националния военен университет и така спази част от ритуала, с който Военният университет изпраща офицерите си в резерва.