Света литургия и курбан в чест на храмовия празник на храма „Св. Седмочисленици“ в НВУ

Отец Петър отслужи света литургия и водосвет в чест на храмовия празник на храма в Националния военен университет „Васил Левски“ „Св. Седмочисленици“. След това отец Петър освети и курбана, от който опитаха всички курсанти, офицери и служители във Военния университет.

Света литургия и курбан в чест на храмовия празник на храма „Св. Седмочисленици“ в НВУСвета литургия и курбан в чест на храмовия празник на храма „Св. Седмочисленици“ в НВУ

Идеята за съграждането на храма датира от началото на 2006 г. и още същата година е направена и първата копка в Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май. Близо 140 000 лв. е стойността на църквата. По решение на църковното настоятелство средствата за изграждането на храма са събрани само от доброволни дарения на преподаватели и служители от университета, бивши възпитаници на военното училище, фирми, институции и физически лица. Това е единственият храм на територията на Великотърновската митрополия, който носи името на светите Седмочисленици.

Света литургия и курбан в чест на храмовия празник на храма „Св. Седмочисленици“ в НВУ

Проектант на сградата е арх. Милен Маринов. Полковникът от резерва Евгени Пенчев, който тогава е командир на курсантския батальон, проектира и изработва входните врати и иконостаса на църквата. По иконостаса на Военния университет е работил и подполк. Светломир Стоянов, който в момента е началник на отделение „Логистика“, заедно с петима курсанти и сержанти. Иконите по него са дело на проф. д-р Миглена Прашкова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът на доц. д-р Евгений Николов, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ, е изработил купола.

В храма има изградена и крипта, в която има кръст и икона на свети Георги и пет артилерийски гилзи, в които е поставена пръст от петте български столици – Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София. В още 19 гилзи е запазена пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка и Шейново, Сливница и Гургулят, Одрин и Булаир, както и от българските военни гробища в Македония и Унгария.

Отстрани до църквата е изградена камбанария с три камбани. Най-голямата е дарение от тогавашния зам.-министър на отбраната Спас Панчев, а останалите две – от вицеадмирал Минко Кавалджиев, тогава командващ военноморските сили, и от Военноморската база в Бургас.