Тематични образователни концерти представя Военният духов оркестър пред обучаемите в НВУ

Тематични концерти подготвя и представя всеки месец Духовият оркестър на Националния военен университет „Васил Левски". Музика от различни жанрове и епохи свирят военните музиканти пред офицери, курсанти и студенти във висшето училище.

Тематични образователни концерти представя Военният духов оркестър пред обучаемите в НВУТематични образователни концерти представя Военният духов оркестър пред обучаемите в НВУ

„Идеята на тези концерти дойде от началника на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. И целта е разширим общата култура на обучаемите, да повишим музикалните им познания и да ги направим активни и умни слушатели. Досега сме изнесли два концерта. В първия избрах музика от 50-те години до наши дни, а вторият беше на 14 февруари и, естествено, беше посветен на любовта", обяснява старшина Ивайло Цветков, изпълняващ длъжността диригент на Военния оркестър.

Тематични образователни концерти представя Военният духов оркестър пред обучаемите в НВУТематични образователни концерти представя Военният духов оркестър пред обучаемите в НВУ

За да разходи курсантите и студентите през годините, старшина Цвятков избрал емблематични за времето си парчета на Елвис Пресли, Майкъл Джаксън, Уитни Хюстън, Лейди Гага, Йосиф Цанков и нарекъл концерта „Завръщане в бъдещето". А в деня на любовта музикантите представили песни от различни жанрове, но всички посветени на любовта.

„Следващата тема отново ще е свързана с това толкова красиво чувство, защото ще е посветен на 8 март и на жената, защото жената е муза, жената е поезия. Концерта ще бъде допълнен с кратки поетични послания олицетворяващи изтънчения, чувствения образ на женската душевност. Вече репетираме „Очи чьорние", „Една българска роза", „Пролет моя" на Йосиф Цанков, все такива познати и обичани мелодии. Заедно с нас на сцената ще излезе и Стелияна Христова като гост-изпълнител. Такива гост-изпълнители ще опитваме да каним на всички концерти, защото и те ни помагат в каузата да повишим музикалната култура на нашите обучаеми", допълва старшина Цвятков.

Оркестърът ще изпълни за първи път и авторско произведение на старшина Ивайло Цвятков, балада, която той е посветил на съпругата си.

През април концертът ще бъде посветен на пролетта, майският - на рок музиката. През юни, когато в Националния военен университет ще има голяма международна конференция, оркестърът ще свири фолклорна музика и парчета, които олицетворяват българската култура. За този концерт старшина Цвятков е решил да покани ДЮФА „Българче", „Джуниър бенд" и „Пеещи камбанки".