Премини към основното съдържание

Започна Международният фестивал на военните духови оркестри

Военният духов оркестър на гарнизон в Браила, Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният оркестър на Сухопътните войски и Фестивалният духов оркестър „Маестро Николай Косев“, съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, дефилираха по главната улица на Велико Търново. Освен музикантите, в шествието се включиха Представителният курсантски блок на НВУ, фолклорният състав към оркестъра от Браила и мажоретният състав на Троян, които участват в шоуто на Представителния оркестър на Сухопътните войски. Пъстрото шествие даде началото на XV Международен фестивал на военните духови оркестри.

Снимка Снимка

Снимка

„Велико Търново - историческата и духовна столица на България посреща военните духови оркестри за 15 път. 15 издания на този единствен за страната ни Фестивал на военните духови оркестри са вече забележителна традиция и достойна история. Но тази традиция има своето начало много назад във времето. Тя започва непосредствено след Освобождението на страната през 1878 г. Едновременно с организирането на българската армия, се замисля и създаването на военни духови оркестри. Нека ви припомня, че военна музика свири за първи път в Търново на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. Което означава, че появата на първия военен оркестър в България предхожда подписването на Търновската конституция%, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. След това припомни, че военните духови оркестри са първите професионални музикални състави в България. Много дълго време те са изпълнявали само маршове, но днес музикантите свирят класика, поп, джаз, филмова и народна музика.

Поздрав към участниците отправи и зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, който уважи откриването на фестивала.

Снимка

Сред официалните гости беше и един от основателите на фестивала проф. д-р Събин Събев, който беше удостоен с почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, учредител на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“. Отличието му беше връчено за приноса му към създаването и развитието на музикалния форум и по повод неговата 60-годишнина.

Снимка

По традиция при откриването на фестивала всички оркестри заедно свириха химните на България и Румъния, химнът на Българската армия, песента за цар Иван Шишман „Откак се е мила моя майно льо“, която е и неофициалният химн на Велико Търново, а след това песента на Майкъл Джаксън „Да спасим света“, и композицията „Хоп троп“ на полк. доц. д-р Христо Тонев.

Снимка

След официалния старт на фестивала, бригаден генерал Иван Маламов се срещна с музикалните състави и техните ръководители и връчи на диригента на Военния духов оркестър на гарнизон в Браила първи лейтенант Лонут Раул плакет на НВУ.

В празничния 22 септември военните духови оркестри ще се включат в шествието, което тръгва в 11,30 часа от Царевец. В 12,30 часа започва шоу-спектакълът на участниците в XV Международен фестивал на военните оркестри. На площада пред сградата на Български пощи, всеки оркестър ще представи шоу програма.

Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.