Здравка Евтимова се срещна с курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“

Популярният български автор Здравка Евтимова разговаря с курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Срещата беше организирана от Регионалната народна библиотека „П.Р. Славейков“ във Велико Търново в рамките на традиционната вече инициатива „Фоайе на книгата“.

Здравка Евтимова

„Млади момчета и момичета, искам да помните, че всеки един от вас носи генералския жезъл, когато тръгнете на учение. Аз вече 20 г. работя като преводач в Министерството на отбраната и всеки ден срещам достойни хора. И знаете ли откъде идва това достойнство? От ген. Владимир Вазов още и Дойранската епопея. Вие знаете историята на тази велика битка, няма да ви я разказвам, само ще ви припомня, че при посещението на ген. Вазов в Лондон, техният маршал снема английското знаме и казва на офицерите си: „Господа, офицери, станете в знак на почит, защото минава българският генерал Владимир Вазов! Вярвам, че в сърцето на всеки от вас има по нещо от ген. Владимир Вазов и от неговия брат – Иван Вазов“. Така започна разговора с курсантите Здравка Евтимова. И след това дълго време разговаря с тях за смелостта, за честта, за болките и радостите, за страховете, натрупани във всеки човек.

Много лични истории, съкровени спомени, драматични случки, любопитни срещи с хора разказа на курсантите Здравка Евтимова. Бъдещите офицери питаха за това как тя намира вдъхновение да пише, за сюжетите, които описва, за героите си, за преводите, които прави, както и за това как е започнала да пише и подарява разкази на свои близки и приятели.

„Всеки ден пътувам с влака от Перник до София и виждам почти винаги едни и същи хора. Запомнила съм двойка възрастни хора – много висок мъж и дребничката жена, която го чака на гарата в Перник. Тя го посреща и заедно си отиват. Красива гледка, която превърнах в разказ. Иска ми се в живота на всеки един от вас, момчета, да има по едно момиче, което да озарява дните ви, да ви прави храбри и смели. И в живота на всяко момиче да има един смел воин. Ние, жените, сме грижовни и тази грижа дава на мъжете здраве. А нас здрави ни прави вашата обич, скъпи мъже“, каза Здравка Евтимова.

След това разказа на младите си приятели как е започнала да пише разкази, които след това подарява с надеждата думите й да бъдат спасение за човека, който има нужда от тях. „Понеже заговорихме за думите, искам да ви кажа, че те са отговорност. Особено, когато превеждате от други езици, тогава не превеждате просто думите, превеждате живот. Не забравяйте да виждате таланта на човека срещу себе си и да му повтаряте, че точно там е неговата сила, за която другите ще му бъдат благодарни“, сподели още Здравка Евтимова и припомни на курсантите, че талант е и да водиш тактически битката, да построиш нещо, да лекуваш, да закърпиш обувка толкова добре, че човекът да ти целуне ръка.

И в края на разговора Здравка Евтимова пожела на младата си аудитория: „Мислете си, че Господ ви е дал живот, за да създавате живот с вашето достойно поведение. Борете се, защото борбата е другото име на победата“.

След срещата курсантите разгледаха експозициите в Изложбените зали и щандовете с най-новите заглавия на издателствата, които участват във фестивала „Фоайе на книгата“.

Фоайе на книгатаФоайе на книгата