Журналистът от bTV Светослав Иванов беше гост в НВУ

Журналистът от bTV и водещ на предаването „120 минути" Светослав Иванов беше гост в Националния военен университет „Васил Левски", за да участва заедно с офицери, преподаватели, курсанти и студенти в дискусията „Свободата да знаеш". Разговорът беше част от поредицата срещи с лектори - вдъхновители, която стартира във Военния университет през миналата година.

Журналистът от bTV Светослав Иванов беше гост в НВУЖурналистът от bTV Светослав Иванов беше гост в НВУ

„Светослав Иванов е достатъчно популярен журналист, автор е на книгата „Чудовища и будителите", на редица филми и носител на множество престижни награди. Тук е, за да ни разкаже за пътя в професията си, за трудностите и щастливите моменти в нея. Но сега, г-н Иванов, ние ще ви предложим предизвикателство. Този път ще сменим ролите си и ние ще задаваме въпроси", каза зам.-началникът на НВУ „Васил Левски" полк. Георги Крайнов, който даде начало на срещата и представи госта.

Журналистът от bTV Светослав Иванов беше гост в НВУЖурналистът от bTV Светослав Иванов беше гост в НВУ

Курсант-сержант Карина Антонова, курсант-сержант Ралица Василева, курсант-младши сержант Венелин Иванов, курсант Златин Хинтоларски, курсант Павлина Георгиева и курсант Калоян Пунчев и студентите Виктор Стоянов и Кристиян Караславов се включиха в дискусията като модератори заедно с Деница Маринова, която води срещата. Младите хора искаха да знаят как и защо Светослав Иванов е избрал да бъде журналист, питаха го за най-вълнуващите му и опасни репортажи, за фалшивите новини и изкуствения интелект. Предизвикаха го да сподели какво мисли за понятието „новото нормално", за думата на 2023 г. „халюцинация", за синдрома на смазания млад човек, за родовата памет и ценностите в съвременния технологичен свят, както и затова дали днес сме готови да дадем живота си за Родината. Трябва ли ни някой друг, за да се управляваме сами, как се е променила Европа през годините, приличат ли си конфликтите, които е отразявал, кои са чудовищата и кои - будителите в съвременното ни общество, бяха част от останалите въпроси, на които Светослав Иванов трябваше да отговори.

„Когато за първи път прочетох „Епопея на забравените" на Иван Вазов, си казах: как е възможно словото да има такова въздействие върху мен! Тогава реших, че искам да бъда журналист и днес работя със словото и съм много отговорен към думите. Разбирам, че въпросите за изборите, които ежедневно правим, за изкуствения интелект, за фалшивите новини и лъжите ви вълнуват много. Сигурен съм, че всеки от вас има своя отговор, особено, когато става дума за избора на професия. Аз вярвам в това - ако се чувстваме удовлетворени от професията, която работим, изборът ни е бил правилен. Убеден съм, че вие сте тук, защото искате това, защото обичате професията на военнослужещ и усещате тази вътрешна любов и удовлетвореност, за която споменал", каза Светослав Иванов.

Той сподели пред младите хора, че не обича да участва в разговори, които започват с изречения като: „Тази държава..." или „Този народ...". „Не съм почитател на това да се самобичувам. Освен това видях достатъчно военни конфликти в Ирак, Афганистан, Ливан, Палестина, Ирак. Разбрах, че някои от тях са обречени никога да не бъдат разрешени. Разбрах още нещо - България е красива и мирна страна и е достатъчно ние да пазим това, което имаме", заяви още журналистът.

Светослав Иванов каза още, че традициите ни самото човечество не са застрашени толкова от изкуствения интелект или интернет, колкото от нашата представа за реалността, за истините и неистините, с които ежедневно се срещаме. „Светът винаги е преминавал през трудни и трагични събития, но след това винаги започват процеси на оздравяване на духа. В това оздравяване хората повтарят „Никога повече!", но е страшно, че забравяме това си обещание. Страшно е, когато забравим, че сме част от дълга история и че не всичко започва от нас. Ето тази самозаблуда, че преди нас и след нас няма история, заедно с факта, че изкуственият интелект на моменти имитира човешкото познание, вмъквайки неистини и догадки, направи думата „халюцинации" дума на 2023 г. Категоричен съм, че колкото сме по-образовани и по-критично мислещи , толкова по-успешно ще различаваме истината от лъжата", каза Светослав Иванов.

Какво е за Вас България, беше последният въпрос, който курсантите и студентите зададоха на Светослав Иванов и получиха най-краткия и бърз отговор от госта си. „България за мен е дом и род!".

В края на дискусията полк. Крайнов връчи на Светослав Иванов плакет на Националния военен университет „Васил Левски".