Зонта клуб - Велико Търново удостои курсант-старшина Християна Тонева със стипендия за млади жени в науката

Отличието беше връчено на специална церемония в художествената галерия „Борис Денев" в старата столица, която Зонта клуб традиционно провежда в навечерието на 8 март. На тази дата се отбелязва празникът на международната организация Зонта интернешънъл и денят на жълтата роза.

Зонта клуб - Велико Търново удостои курсант-старшина Християна Тонева със стипендия за млади жени в наукатаЗонта клуб - Велико Търново удостои курсант-старшина Християна Тонева със стипендия за млади жени в науката

Курсант-старшина Християна Тонева е пети курс в Националния военен университет "Васил Левски", военна специализация "Материални средства, придвижване и транспорт". Участвала е в редица научни конференции, мобилност по програма "Еразъм +" в Литва и международен проект за равнопоставеност на половете в Португалия. Тя получи своята награда от президента на Зонта клуб – В. Търново госпожа Мария Игнатова, която я поздрави за успехите и ѝ пожела занапред да бъде също толкова мотивирана и да успява във всяко начинание.

Зонта клуб - Велико Търново удостои курсант-старшина Християна Тонева със стипендия за млади жени в науката

Членовете на Зонта клуб - Велико Търново използват възможността на това тържество да връчат приза "Кавалер на жълтата роза" и да обявяват всички награди и стипендии, които клубът е осигурил за проекти в областта на образованието и здравеопазването. Една от най-приятните изненади на тазгодишното тържество беше свързана с новината, че представителят на Зонта - Велико Търново за номинация „Жените в STEM" (наука, технологии, инженерство и математика) е получил първа награда на Area ниво /сред страните България, Румъния и Македония/. Тази награда се присъжда на жени от всякаква възраст и националност, следващи програма по наука, технологии, инженерство или математика (STEM) в акредитиран университет/колеж/институт, които демонстрират изключителен потенциал в съответната област.