Премини към основното съдържание

Старшина Йонко Христов обучава кадетите със специални слушалки с костна проводимост

Със специални слушалки с костна проводимост работи старшина Йонко Христов при обучението на кадетите в Професионалния сержантски колеж на Националния военен университет „Васил Левски“. Слушалките са иновативни, имат широк спектър на приложение, но това че могат да бъдат използвани за подготовката на бъдещите лидери в Българската армия, особено когато им предстои да говорят пред широка аудитория, е откритие на старшина Христов, който е главен инструктор в Професионалния сержантски колеж. Освен това, по предложение на търновския старшина, фирмата – производител на слушалките, е направила още една иновация, вграждайки в тях музика.

Снимка Снимка

„Хоби ми е да интегрирам технологиите в образователния процес. Така и попаднах на тези слушалки. В тях има вграден динамичен филтър, който обучава мозъка да чува истинския глас на човека, който говори с тях. Когато звукът излиза през устата ни, той се отразява в заобикалящата ни среда и се връща при нас вече изкривен. Хората чуват истинския ни глас, но не и ние, а с този динамичен филтър слушалките изпращат звука от нашия глас директно към мозъка ни. Затова те предизвикват осъзнатост за това, което говорим“, обяснява старшина Христов. И допълва, че когато човек чете или тренира речите си със слушалките, той упражнява ритъма, тембъра, тона, височината на гласа, скоростта на говорене. „В армията ние подготвяме лидери, а за тях едно от основните предизвикателства е да говорят пред други хора. Тези иновативни слушалки помагат да осъзнаем собствения си глас и да го владеем до такава степен, че положително да влияем на аудиторията. Аз самият ги ползвам, когато се подготвям да говоря пред хора, поставям ги, за да се концентрирам върху текста и върху гласа си, така че да влияя на хората. И още нещо - при продължителна употреба, те помагат и за сензорното възприемане на света около нас, защото органът за баланс на човешкото тяло, се намира в ушите.

Слушалките стимулират точно тази част от тялото ни, която ни помага да се балансираме, когато се движим“, обяснява старшина Христов, който признава, че е превърнал в своя мисия желанието си да научи хората да говорят така добре, че винаги да бъдат разбирани.

Докато помага на бъдещите сержанти да се подготвят за лидерските си позиции, той не спира да изучава функциите и възможностите на слушалките. Записва всичките си наблюдения, реакциите на обучаемите, промените, до които води упоритата работа на младите войници. Всички изводи, които старшина Йонко Христов е направил, описва в доклад, който ще представи пред колегите си.

„Думите, езикът на тялото, тонът на гласа са основните фактори, по които възприемаме хората. Затова, ако някой започне да крещи, да не владее емоциите си, ние спираме да слушаме и дори не помним какво ни е говорил. В науката са познати четири положителни тона на гласа, които е добре да владеем, ако искаме хората да ни слушат и да ни чуват“, обяснява старшина Христов и допълва, че много подробно обяснява на своите обучаеми тези четири тона, как да ги разпознават и как да работят с тях.

Старшина Йонко Христов е и единственият военнослужещ в Българската армия, изкарал и четирите нива на коучинг обучението при това като стипендиант в програмата „Пулсът на коучинга“ на Международната коучинг федерацията. „Първите три стъпки са сертификационна програма, четвъртата е обучение в менторска програма, която е подготовка за международна коучинг програма и в крайна сметка ти дава правото да излезеш на международно ниво“, обяснява старшина Христов и уточнява, че коучинг е английска дума, но историята й започва във Франция. Така са били наричани тези, които преди много години са превозвали хора от една точка до друга точка в Париж. Днес коуч е човекът, който те подкрепя в реализирането на твоите цели. Това не е терапия, не е съветване, не е менторстване, нито пък консултиране, а подкрепа, казва старшина Христов, който е планинар, инструктор по скално катерене и планински водач и един от малцината, които умеят да свирят на най-древния български инструмент булгарина.