Редник Ивайло Илиев завършва като първенец на първия випуск резервисти

32-годишният Ивайло Илиев от Добрич имаше честта първи да застане пред Комисията за предлагане на длъжности на резервисти, изпълняващи срочна служба на доброволния резерв във Въоръжените сили на Република България. Той е начело в класацията по успех на първия випуск български граждани, които завършват шестмесечната подготовка в Националния военен университет „Васил Левски“. След първия месец, в който всички резервисти преминаха начално военно обучение във Велико Търново, Ивайло пожелал да се върне по-близо до родния си Добрич и вече е с квалификация „Номер на разчет“, получена във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен.

Снимка

„Избрах вакантна длъжност на младши охранител в Първо охранително отделение в гарнизона във Варна. На този етап от живота ми длъжността и всичко, което тя ми предлага, ме устройва напълно. Освен това съм уверен, че ще ми носи повече удовлетворение от цивилното ми образование. Аз съм ветеринарен лаборант, но така и не се развих в тази посока, защото разбрах, че това не е моята професия, още докато учих“, разказва Ивайло. И признава, че отдавна мечтаел да бъде войник. Затова, когато разбрал, че България дава старт на доброволния резерв, веднага кандидатствал.

„Нямах никакви притеснения, когато си подавах документите. Бях напълно сигурен, че искам да работя точно това. Знаех, че ще бъде трудно, че ще трябва да положа усилия и че службата на военнослужещия не е професия за всеки, но се надявах да е за мен. За мен е, това е моето бъдеще и аз не съжалявам, че направих тази голяма крачка. Напълно съм удовлетворен от всичко, през което преминах през тези шест месеца и, ако мога втори път да се запиша, пак бих го направил“, категоричен е редник Илиев.

Първите 40 дни до клетвата са били най-сериозното предизвикателство пред него, а и пред всичките му колеги от първия випуск резервисти. „Беше натоварващ период и много динамично време, защото ние нямахме нито достатъчно физическа подготовка, нито пък знаехме в какво приключение влизаме. Но сега мога да кажа, че възрастта ни е предимство. Защото изборът ни е осъзнат, а и всичко, което трябва да научиш, го учиш с пълното убеждение, че ще ти бъде нужно“, допълва още редник Илиев.

Той признава още, че му харесва да бъде в униформа и тя за него е сериозна отговорност. Затова, за да бъде достоен войник, той продължава да трупа знания и физическа подготовка като ходи на фитнес, бяга и играе футбол.

„Знам, че в момента военните окръжия набират следващите кандидати за служба в доброволния резерв на Българската армия. На тях искам да кажа, че си струва. Промяната е голяма, но пък това те прави жив. Трябва да се чувстваш жив, иначе какво удоволствие ти носи животът. А и тези шест месеца, ако и да са съвсем кратък период, са много променящ те период. Ако това ви е мечтата, сбъднете я. Ако искате да бъдете част от Българската армия – бъдете!“, категоричен е редник Илиев.