Курсант старши сержант Иван Радев участва в разработването на система за интегриране на лазери в бойни действия

В разработването на система за интегриране на лазери в бойни действия участва курсант старши сержант Иван Радев. На този етап са готови експерименталните платки, за да завърши проектът обаче и системата да се превърне в реална технология, курсантите и техният ръководител трябва да изработят приемник и предавател.

Снимка

„Системата е предназначена за леко бойно оръжие и се състои от приемник и предавател. Приемникът се поставя на жилетката на военнослужещия, а лазерът – на оръжието. С натискането на спусъка се имитира изстрел, който, ако попадне в целта, индикаторът на жилетката светва. Целта е тази система да се използва в тактическите действия на обучаемите и да замени бойните патрони“, разказва курсант старши сержант Иван Радев, който учи във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет „Васил Левски“. Военната му специализация е „Противовъздушна отбрана“, а гражданската специалност „Компютърна техника и технологии“. Именно той е авторът на експерименталните платки. Бъдещият офицер допълва, че ръководител на проекта е майор гл. ас. д-р Дянко Хубенов от катедра „Компютърни мрежи и системи“ и че до момента екипът не е представял никъде идеята си, но всички се надяват някой ден да успеят да завършат и да патентоват разработката.

Снимка

Този проект е една от причините курсант старши сержант Иван Радев да стане стипендиант на фондация „Еврика“ за 2021-2022 г. Отличието се връчва ежегодно от фондация „Еврика“ в няколко категории. Призът за курсанта от НВУ е за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката и е на името на акад. Димитър Мишев.

„Научих да боравя с всички електроуреди, които са част от обучението ми, когато станах курсант в Националния военен университет. Правя платки, поправям електроуреди, харесва ми предизвикателството да ги усъвършенствам“, признава Иван, който мечтае да е курсант още от дете. Запалил се по професията на военнослужещ заради филмите и заради разказите за казармата, които е слушал от дядо си и баща си. Когато получи лейтенантските си пагони, Иван Радев ще е първият офицер в своето семейство. Казва, че да бъде в униформа, му харесва и се чувства горд, когато е облечен в нея. „Аз сигурно съм заобичал униформите от малък, още когато съм започнал да танцувам народни танци.

Снимка

Там не е точно униформа, но все пак се танцува с костюм, какъвто не обличаме в ежедневието си. Бил съм само на три години, когато съм започнал да ходя на народни танци и до днес, вече 20 години не съм спирал. Всяка свободна минута, с мои колеги, запалени танцьори като мен, пускаме музика и се хващаме на хорото. Това е моето хоби, което ми носи щастие“, усмихва се курсант старши сержант Иван Радев, който тази година стана носител на още едно престижно отличие - „Наградата на Шумен в системата на образованието и науката“ в категорията „Студент в областта на природните, математическите и технически науки“.