Лейтенант Мадлен Пенева е първенецът на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“

Академичната награда „Полковник Борис Дрангов“ и наградата „Сава Муткуров“ тази година получава лейтенант Мадлен Пенева, която е първенецът на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов“. Лейтенант Пенева завършва специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” и е избрала да отиде …

„Да съм първенец на випуска е не само лично признание, зад него стои неимоверният труд, подкрепа и съвети на моите родители, моите преподаватели и моите приятели, които винаги са ме мотивирали за постигането на нови успехи в професионален и личен план. Тук се научих да имам големи мечти, да се боря за тях и да ги сбъдвам. Разбира се с много труд, а понякога и с безсънни нощи стоене над учебниците“, казва лейтенант Пенева и признава, че от деня, в който през 2017 г. тя е влязла във Военния университет, си е поставила за цел да не пропуска нито една възможност за развитие, която тук ще й предложат. Затова Мадлен се включила в научни клубове, участвала в международни и национални конференции, пътувала и се обучавала по програма „Еразъм +”.

Снимка

„Сега, след като стигнах финалната права в моето обучение като курсант, си давам сметка, че всички тези неща, които ми костваха много безсънни нощи, ми помогнаха да се развия като личност и да бъда първенец на 144-ти випуск „Полковник Борис Дрангов”. Още по-щастлива и горда съм, че випускът ми носи името на полковник Дрангов, чиито думи препрочитам, когато имам нужда от мотивация и смисъл. И сега искам да ви кажа един от любимите ми цитати: „Искаш ли войниците да те обичат, сам ги обикни искрено и чистосърдечно. Искаш ли да владееш чуждите сърца, дай своето. Сърце след сърце върви“, споделя лейтенант Пенева.

Като най-добрият курсант от Велико Търново, тя е носител и на отличието „Генерал Сава Муткуров“ на едноименния комитет за отличното си представяне по време на целия курс на обучение в Националния военен университет. Наградата е придружена и от парична премия в размер на 1000 лв., осигурена от застрахователно дружество „Армеец“.

„Още веднъж ще спомена думата чест, защото за мен наистина е огромна чест да бъда носител на наградата „Генерал Сава Муткуров”. Това отличие, което носи името на първия български генерал в Следосвобожденска България, регент и министър на войната, при това роден във Велико Търново, може само да ме прави горда и да ме мотивира някой ден да постигна неговите успехи, а защо не и да бъда първата жена офицер с генералско звание“, усмихва се лейтенант Пенева и признава, че историческа личност като генерал Муткуров е  пример за подражание със своите успехи на бойното поле, а и извън него. „Прям, но честен, уважаван дори и от противниците си. А това са качества, които всеки един от нас, българските офицери, трябва да се стреми да постигне в своята кариера, качества към които и аз самата ще се стремя да постигна в своята кариера. Както заявява негов биограф: „Той беше и началник, и приятел, и войник и добър гражданин. Нека българската история му определи приличното място в своите страници!“, казва още лейтенант Пенева.

Тази година тя грабна и Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“ и стана първият курсант, който получава обновената версия на приза - позлатена настолна реплика на Арката на генералите и нагръден знак.

Снимка

Освен това, за петте си курсантски години във Военния университет, лейтенант Мадлен Пенева е била сред най-активните млади ментори по програма „Еразъм +. Посрещнала е десетки курсанти и студенти от други държави, за да им помогне да се запознаят с живота и порядките във Военния университет и да им покаже красивите места и исторически забележителности във Велико Търново. А и самата тя е пътувала в различни държави по „Еразъм+“. „Тези пътувания ми помогнаха да стана добър ментор, защото знам какво е да отидеш в друг университет, в друга държава, където не познаваш никого, не знаеш традициите, народопсихологията.

Затова, когато посрещах и настанявах курсанти и студенти във Велико Търново, винаги бях тях и ги подкрепях в справянето със задачите им по възможно най-добрия начин“, споделя Мадлен, която приключва обучението си във Военния университет и като председател на Курсантско-студентския съвет на НВУ.

Лейтенант Мадлен Пенева е първият военнослужещ в своето семейство. Изборът да облече униформата се бил само неин, което е изненадало близките й и тяхната първа реакция е била да я откажат от това предизвикателство. Но после, когато преминали през портала на Военния университет, за да чуят как дъщеря им казва „Заклех се!“, разбрали, че Мадлен е избрала професията на военнослужещ с цялото си сърце и не съжалява.