Курсант старши сержант Стоян Маджаров участва в лагер по аерокосмическо инженерство

В международен лагер по аерокосмическо инженерство участва четвъртокурсникът от Националния военен университет „Васил Левски“ курсант старши сержант Стоян Маджаров. Лагерът се провежда в родопското село Гела вече повече от 10 години, продължава един месец и основен организатор е иновативната българска компания „Ендуросат“, която се занимава с производство и разпространение на нано-сателити.

29 млади момчета и момичета от девет държави са се включили в обучението тази година. Курсант старши сержант Маджаров е първият представител на Военния университет, преминал през селекцията и допуснат до участие.

Снимка

 „Темата за Космоса ме вълнува откакто съм курсант в Националния университет. Гл. ас. д-р Георги Баев ме запали по космическите технологии, станах член на клуба „Space division” и от първи курс ходим заедно по хакатони. След едно такова състезание, получих покана да посетя безплатно една космическа галерия в София.

Отидох и от тогава Космосът ми е страст, а след този лагер вече искам да ми е професия“, разказва курсант старши сержант Маджаров, който учи сигнално разузнаване и електронна война. Именно от гл. ас. д-р Георги Баев, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ в НВУ, Стоян научил за лагера.

„Първата седмица в лагера бях много притеснен, всъщност всички бяхме. Още с пристигането, ни обясниха, че приключението ще ни хареса, но има уловка. Първо трябваше да ставаме рано, да живеем под режим, което за мен не беше абсолютно никакъв проблем. Казаха ни, че ще имаме лекции и в края на всяка седмица ще решаваме тест. При резултат под 50 % - напускаш, а за да получим сертификат за завършено обучение, резултатът ни трябваше да е винаги над 70 %“. Само 15 сме, които успяхме да вземем този сертификат“, обяснява курсант-старши сержант Маджаров.

Снимка

Екип от специалисти на „Ендуросат“, както и експерти от целия свят, са водили занятията. Някои от лекторите са се включили онлайн, но повечето са пристигнали на място, за да обучават младите хора. „Космическото аероинженерство е необятно поле от знание и включва в себе си много и различни науки. Ние се занимавахме с 3D моделиране и принтиране, изучавахме звездите и планетите, запознаваха ни с орбиталната механика, с програмиране за сателитни приложения, управлявахме микрокомпютри и микроконтролери, симулирахме космическа мисия на сателит. Една от задачите ни беше да измислим приложение на сателит и да го програмираме. Освен лекциите, задължителната самоподготовка, за да се справим с тестовете, имахме и екипна задача. Бяхме разделени на отбори и всеки отбор имаше практическа задача. Аз работих с още четирима българи и с Алекс, който беше представител на Кенийската космическа агенция и нашето предизвикателство беше, до края на лагера, да създадем приложение за сателит, който вече е в Космоса“, разказва курсант старши сержант Маджаров и уточнява, че резултатът от тази практическа задача е бил с по-сериозна тежест дори и от ежеседмичните тестове.

„Всеки сателит се състои от две логични части – едната е тази, която го кара да работи както работи нашата кола, а другата част е полезният товар или каква работа искаш да ти свърши. Ние имахме изпратен в Космоса сателит и трябваше да измислим за какво ще използваме камерата в него. В началото тръгнахме в по-образователна насока, но малко преди края на лагера се наложи тотално да сменим идеята и за оставащата една седмица да довършим работата си. В крайна сметка решихме, че нашият сателит, който е на 500 км. от земята, ще разпознава горски пожари и го програмирахме за това“, обяснява още Стоян.

Докато работили, съотборниците са имали шанса да разговарят лично с управителя на световната фирма IBM, която произвежда сателити за космоса. От него те искали да научат повече за техниката, с която разполага сателитът, за да може тя да взаимодейства по най-добрия възможен начин с кода, който пишат. Че Стоян и неговите съотборници са се справили блестящо, говори и фактът, че приложението им вече е качено в действащ сателит.

„Лагерът много ми хареса и го препоръчвам на всички, които се занимават с инженерни специалности. Тези четири седмици тотално промениха насоките ми за кариерно развитие, вече съм много въодушевен да се занимавам с аерокосмическо инженерство“, усмихва се Стоян, който е получил покана догодина да се включи в лагера вече като ментор. Поканата е от основния организатор на лагера и управител на „Ендуросат“ Райчо Райчов, който споделил, че се надява да започне да приема обучаеми от НВУ като стажанти в компанията си.