Премини към основното съдържание

Курсант старшина Бойчо Златинов е избрал да се развива в областта на киберсигурността

Киберсигурността и кибервойните са голямата страст на курсант старшина Бойчо Златинов, който завършва специализация „Военни комуникационни и информационни системи“ във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

Бойчо Златинов

За първи път се срещнал с тази материя в трети курс и вече е участвал в две състезания по киберсигурност.

„Бяхме на стаж в Министерството на отбраната и там срещнах един специалист в тази област. Той ме запали буквално на мига, показа ми една книга и няколко устройства на компютъра. След това вече нямах търпение да научавам повече, започнах да търся информация в интернет, четох, ходих на курсове и на състезания. В едното състезание се конкурирахме само курсанти и студенти от български висши училища, но второто беше международно. Участваха много държави и съм горд, че ние се представихме много добре, въпреки че не успяхме да спечелим първото място“, разказва Бойчо Златинов.

И уточнява, че по време на тези състезания, отборите получават указания, които следват. „След това започват да се случват различни събития - фишинг атаки на различни сайтове например или пък ни напада вирус и ние трябва да проследим как е написан вирусът, какво прави той, когато влезе в компютъра, трие ли файлове или не, става ли предпоставка за подслушване… И в крайна сметка трябва да ги неутрализираме“, допълва офицерът.

Бойчо Златинов признава, че би желал бъдещето му да е свързано с тази материя, затова продължава да се обучава. Казва, че колкото повече информация натрупва, толкова повече е наясно, че филмите за кибератаките и кибервойните нямат нищо общо с реалността. Затова и все по-рядко избира да гледа такова кино.

Когато е свободен, предпочита да ходи в планината и да кара мотори, които са новата му страст.