Премини към основното съдържание

В ХМИ си харесаха студентка от Националния военен университет и я поканиха на работа

Възпитаничката на Националния военен университет „Васил Левски“ Симона Тереза Недкова започна работа в лабораторията на „Хигиенно-медицинска индустрия“. Великотърновската компания си е харесала Симона по време на студентския й стаж и още преди да изтекат трите седмици от практиката, от ръководството предложили на момичето договор за постоянна работа.

Симона Тереза Недкова

„Въобще не се замислих, приех веднага, защото тук работата много ми харесва. Интересно е, правя анализи на продуктите, които създаваме, приятно е, всичко тук е подредено, освен това е по специалността, която учих в Националния военен университет, а аз обожавам специалността си“, казва Симона. От няколко седмици тя е бакалавър по „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи“ и вече е подала документи за магистърската програма „Защита на населението и инфраструктурата“.

„Попаднах в ХМИ заедно с няколко колеги. Записахме се в стажантската програма на компанията, след като един от нашите преподаватели - доц. д-р инж. Галина Иванова ни разказа, че Военният университет и ХМИ започват да си сътрудничат. Тук си дадох сметка колко много съм научила в университета. Разбрах, че всички сложни дисциплини като неорганични токсични вещества, органични токсични вещества, химия, опазване на околната среда, са все предмети, които са ме подготвяли точно за тази работа. Разбрах и още нещо – Националният военен университет е единственият в региона, който дава образование в сферата на защита на инфраструктурата и населението и програмата, която специалността предлага, е изключително широкоспектърна и с тази диплома аз мога да работя всичко. Мога да бъда служител в която и да е администрация, както и служител в пожарна и полиция“, казва още Симона. И допълва, че природните науки в училище не са били нейната сила. В Червен бряг, където тя е родена, е учила икономика и мениджмънт, но след 12 клас решила рязко да смени посоката.

„Започнах да търся университет и интересна специалност. София отпадна веднага, защото не ми харесва да живея в лудницата на големия град. Велико Търново ще е, казах си и реших да се поровя в сайтовете на двата университета. Защитата на населението веднага ми привлече вниманието и не съжалявам нито за миг. Напротив, надявам се да ме приемат и в магистърската програма, която ще ми даде диплома за инженер“, усмихва се Симона. И казва, че е кандидатствала и във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, но само за да има резервен вариант.

След като свали бялата униформа на ХМИ, Симона посвещава свободното си време на природата. Казва, че не обича да стои пред компютъра, затова или е във фитнеса, или е в планината, или кръстосва пътищата на България. „Колкото повече пътувам, толкова повече обичам България. Всеки път откривам място, град, селце, към които после да искам да се върна отново, и отново“, признава Симона.