Премини към основното съдържание

Сержант от Националния военен университет спаси благоевградско село от пожар

Сержантът от Националния военен университет „Васил Левски“ Тянко Жеков спаси благоевградското село Бучино от пожар.

Тянко Жеков

Бързата му и адекватна реакция е помогнала и на пожарникарите в Благоевград, които са успели да локализират огъня и да не му позволят да обхване къщите в селото.

„Аз съм от Благоевград и се озовах на точното място в точния момент. Видях да горят стърнища и веднага звъннах на 112. Температурата беше 36 градуса, духаше силен вятър и беше наистина много рискова ситуация. Но пожарникарите реагираха светкавично и бяха на мястото за по-малко от пет минути“, разказва серж. Жеков.

Междувременно той успял да намери от фирма в съседство челен товарач и започнал да избутва пръст, за да ограничава огъня. Пожарникарите и той работили четири-пет часа, за да локализират пожара и да успокоят притеснените жители на Бучино.

Това не е първият пожар, който серж. Жеков гаси като военнослужещ. Той е участвал и в потушаването на огъня в местността „Картала“ в родния си град и в Рила преди години. „Теренът беше много сложен там. Трябваше да се изкачваме четири часа пеш нагоре, над Рилския манастир, за да достигнем огъня. Но е удовлетворяващо чувството, че си помогнал, въпреки трудностите“, споделя още серж. Жеков. Той е военнослужещ от 2007 г. Има две мисии зад граница, възпитаник е на Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет и в момента е логистик в курсантския батальон.

За съдействието, което сержант Жеков е оказал на огнеборците, началникът на РУ на МВР - Благоевград гл. инспектор Красимир Уруджолов изпрати благодарствен адрес до Националния военен университет „Васил Левски“. От своя страна началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов отличи военнослужещия с грамота.