Дисциплина с добавена реалност разработват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет

Военна дисциплина с добавена реалност за онлайн обучение разработват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Иновативната програма е за дисциплината „Измервания в комуникациите“ и е част от международния проект „Дигитализиране на образователни ресурси по отбрана във висшето образование“, в който факултетът участва.

Инициатор и ръководител на проекта е Военновъздушната академия в Брашов, Румъния, а партньори, освен Шуменският факултет на НВУ, са факултетът „Национална сигурност“ на Университета по военни науки във Варшава, Полша и Гръцката военновъздушна академия в Атина.

„12 учебни дисциплини ще бъдат дигитализирани по този проект, като четири от тях ще бъдат с добавена реалност. Ние ще ръководим работата на проектите по три дисциплини и тази, която избрахме да направим с добавена реалност, е „Измервания в комуникацията“, обяснява капитан доктор Деян Атанасов, асистент в катедра „Противовъздушна отбрана“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Той е координатор на проекта за НВУ, а деканът на факултета полк. Дилян Димитров, е ръководител.

Дисциплина с добавена реалност разработват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет Дисциплина с добавена реалност разработват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет

До няколко месеца факултетът трябва да получи специалния шлем за добавена реалност, разработка на Майкрософт. След това преподавателите, които участват в проекта, ще трябва да направят и приложението към него. „Добавената реалност е атрактивен и иновативен метод на обучение. Когато са с очилата, нашите обучаеми ще виждат физическата реалност, към която ще добавяме елементи и инструкции, които курсантите да изпълняват. Приложението ни дава възможност всеки път да променяме инструкциите според нуждата на упражнението“, обяснява капитан Атанасов.

„Управление на кризи“ и „База данни“ са другите две дисциплини, които ще бъдат дигитализирани по стандартните методи. Всички 12 учебни предмета ще бъдат разработени на английски език и качени в специално създадена по проекта дигитална библиотека. Базата от данни ще бъде достъпна до всички военни и цивилни университети, които си партнират по програма „Еразъм +“.

Проектът е на стойност 130 000 евро, Националният военен университет ще получи около 30 000 евро.