Младши сержант Светла Ганева превръща керемиди в красиви картини

Произведения на изкуството от рециклирани материали създава младши сержант Светла Ганева, която вече 14 години работи в Националния военен университет „Васил Левски”. Колегите й отлично познават творческата страна в нея и много често я провокират с поръчки за сувенири, картички, картини, мартеници, играчки за Коледната елха или пък украшения за различните празници. Светла не отказва никое предизвикателство и вечер, когато съблече униформата, се превръща в истински творец.
Снимка
Подарява всичко, което е сътворила и не крие, че се радва, когато види свои произведения да красят бюрата на колегите си.
„Тази ми страст към изкуството я имам отдавна. Още като дете обичах да рисувам, после завърших начална училищна педагогика във Великотърновския университет със специализация „Труд и техника”. Имам и магистратура по компютърни технологии, но сякаш окончателно омагьосах ръцете си винаги да създават нещо, когато учих педагогика”, казва мл. сержант Ганева, която работи в служба „Комуникационни и информационни системи” във Военния университет.
След като дипломирането си, Светла е работила като учител година и половина, но винаги по заместване. Понеже така не чувствала сигурност нито за себе си, нито за семейството си, решила да промени кардинално посоката на професионалния си път. И кандидатствала за кадрови войник. „Винаги съм била мъжко момиче. Права под масата ходех, когато вече си играех с едно автоматче и до днес много обичам да стрелям. Когато съобщих, че ще ставам войник, семейният съвет каза: „Давай! С теб сме!” Истината е, че аз нямах никаква представа какво е да си войник, съпругът ми знаеше повече, защото е бил в казармата”, признава Светла.
Кандидатствала, приели я и тя вече 14 години е част от Българската армия. 12 от тези години била във войнишкия състав, след това завършила Сержантския колеж и от две години е сержант. Категорична е, че се чувства на мястото си и удовлетворена от пътя, който е поела. И признава, че не обича да раздава команди, затова вкъщи режимът е свободен и всеки отговаря за себе си. Следствие на което порасналият й вече 22-годишен син е избрал да работи в банка, а дъщеря й, която тази година ще бъде абитуриентка, изобщо не мисли да кандидатства в Националния военен университет. „Аз не харесвам разделянето на задълженията на мъжки и женски. Което мога да направя, правя го. Не ми пречи да се кача на стълбата, за да ремонтирам нещо. Освен това си имам един куфар с инструменти, подарък от съпруга ми и много се гордея с това си богатство. Даже понякога му давам назаем инструменти”, казва мл. сержант Ганева.
Когато вечер съблече униформата, тя се превръща в творец. Рисува прекрасно, майстори Великденски пиленца и гномчета от глина, снежни човеци от чорапи и ориз, мартенички в орехова черупка… Работи с пирограф, събира миди и камъчета и след това ги превръща в сувенири, а шишарките – в горски животни. Но най-голямата й страст си остават керемидите. От тях тя прави уникални релефни картини, като най-често тези картини са Пловдивски и Арбанашки къщи.
Глината е любимият материал на Светла, но тя бича и да рециклира. Има си кашон, пълен със съкровища - цветни хартийки, прежди, платове, клечки, копчета, полускъпоценни камъчета от скъсани гривни и колиета… Понякога нарамва тези съкровища и отива в читалището в Поликраище, за да се занимава с децата от клуба на библиотекарката Татяна Кушева. „Ние живеем в Поликраище и аз вече съм нещо като консултант и гостуващ доброволец при дечицата. Те са на различна възраст, от втори до осми клас. Заедно с тях правим играчки, украси и подаръци за различните празници и на тях, и на мен, тези занимания действат като арт терапия”, усмихва се Светла и допълва, че много обича приказките на Ангел Каралийчев, затова и често ползва неговите герои за вдъхновение.
Освен че е творец, Светла е и олимпийски шампион от Първата армейска олимпиада. „Тя всъщност е поредна, но е първа след като е била възстановена през 2008 г. след дълго прекъсване. Тогава станахме отборен първенец на България и, освен купата за победители, аз имам и медал за вицеолимпийска титла. Обаче си признавам, че вече не помня в коя от всички лекоатлетически дисциплини, в които се състезавах. А аз тогава участвах в скок на дължина, в щафетното бягане, а и бягах на 100,200 и 400 метра”, разказва мл. сержант Светла Ганева.
Сашка Александрова