Деца в курсантски униформи са атракцията на празниците на Националния военен университет

Деца на военнослужещи и цивилни служители в Националния военен университет „Васил Левски“ се превърнаха в атракция, появявайки се облечени в курсантски униформи по време на военната клетва на първокурсниците. Яна, Ралица, Илия и Николай поздравиха бъдещите офицери, техните родители и всички официални гости със стихотворението „Българийо, обичам те!“ на Донка Кацарева.

Снимка

„Беше голямо удоволствие да гледам Илия как разучава стихотворението и после чака с нетърпение да облече униформата и да застане пред публика. Мисля че му харесва, макар да не съм сигурен, че се вижда като военен. Един ден иска да бъде курсант, после не иска“, усмихва се подполк. Светломир Стоянов, началник на отделение „Логистика“, докато разказва за сина си Илия. Илия е ученик в четвърти клас в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица и в момента е влюбен в дърворезбата. Майстори красиви произведения на изкуството от дърво и се учи да работи с длетото като копира движенията на баща си, който е работил над част от дърворезбите в храма на Националния военен университет „Св. Седмочисленици“.

Снимка Снимка

Четвъртокласник е и другият малък мъж в групата – Николай Славчев джуниър. Ученик е в ОУ „Д-р Петър Берон“ в Дебелец. Ники е син на двама военнослужещи. Баща му е майор Николай Славчев, а майка му Нели Славчева е младши сержант. Тя е логистик на рота в сектор „Военна подготовка“ на Центъра за професионално и продължаващо обучение, структурата, която ще се занимава с доброволния резерв.

„Не знам дали защото и двамата с майка му носим униформа, но Николай харесва да облича курсантската униформа. Пита ни понякога за професията, като повечето момчета се интересува от техника и оръжие, но дали ще тръгне по нашия път, не зная“, казва майор Николай Славчев. Засега Славчев джуниър иска да е футболист и е член на футболния отбор „Ботев – Дебелец“, набор 2011.

Изкуството е голямата страст и за деветгодишната Яна Джурова, която е третокласничка в паралелката по хореография на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Яна танцува, рисува и майстори бижута, пана, картички, подаръци и сувенири.

Снимка

„Научи много бързо цялото стихотворение и с голямо удоволствие облича униформата. Обикаля огледалото и се радва сама на себе си. Истината е, че като се облече в тази униформа тя сякаш пораства“, казва майката на Яна Анелия Джурова, която е цивилен служител във Военния университет -старши експерт в дирекция „Сигурност на информацията“.

Яна прекарва почти цялата си лятна ваканция в Националния военен университет и вече отлично познава всеки ъгъл на сградата, знае разположенията на кабинетите и служителите в тях. Познава в детайли деловодната дейност. „Понякога си мисля, че даже не ме гледа как си върша работата, но точно тогава тя ме изненадва с въпрос или забележка, че съм забравила да направя нещо. Обича да разнася писмата по канцелариите и стана приятелка дори и с началника на университета бриг. генерал Иван Маламов, който я награди за усърдието й с комплект за изработване на детски бижута“, усмихва се г-жа Джурова. Дали Яна ще стане курсант, майка й представа няма, защото на този етап третокласничката мечтае да бъде дизайнер и да се занимава с арт декорация.

Най-малка в групата е Ралица Пенчева, която е второкласничка в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Баща й полк. Евгени Пенчев е зам.-началник на НВУ, тук работи и майка й – главен инструктор старшина Валерия Пенчева. В свободното си време двамата участват в исторически възстановки като членове на великотърновския клуб „Традиция“.

Снимка Снимка

„Ралица беше бебе, когато за първи път я взехме с нас по исторически възстановки. Ние пресъздаваме аристокрацията на Средновековен Търновград и тя влиза в ролята на малка болярка. Освен това има и автентична търновска носия със сокай. А сега вече и курсантска униформа“, представя дъщеря си полк. Пенчев. И допълва, че Ралица била на три години, когато той започнал да я учи да рецитира. И естествено първото стихотворение, което двамата разучавали, било „Аз съм българче“.

„Важно е да работим с децата и ние като Военен университет го правим с ясното съзнание, че това е пътят, по който те могат да бъдат патриоти и да имат изградена ценностна система. Не е нужно да стават военнослужещи, но е добре да знаят какво представлява офицерската професия, да знаят, че на бойните полета ние нямаме изгубена битка“, казва още полк. Пенчев.

За първи път деца на военнослужещи и цивилни служители във Военния университет облякоха униформи за тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 143-ти випуск „Г.С. Раковски“. Тогава с униформа и червена барета на площада пред Царевец се появи внукът на зам.-началника по учебната и научната част на НВУ „Васил Левски” полк. доц. д-р инж. Николай Урумов – Николай Чакъров, който е само на годинка и половина.