Гл. ас. д-р Георги Баев мечтае да конструира с курсантите си малък сателит

Науката философия, необятният Космос и изкуството фотография са трите големи вселени, които постоянно сменят местата си в живота на гл. ас. д-р Георги Баев, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Преди въобще да започне да се занимава с преподаване, той е работил като журналист. Запалил се по света на медиите, когато бил ученик в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново.

Снимка

„Тогава имаше паралелка по журналистика и беше много интересно, всичко, с което ни занимаваха. Започнах да репортерствам първо в училищния вестник. Със съученици тръгнахме на обиколка в търновските медии, за да им обясним колко сме талантливи. Ударихме на камък, разбира се, още в първото радио. Отказаха ни и във второто, в което влязохме. И, докато преживявахме тези „не“-та, чухме реклама за тепърва прохождащото радио „Фаворит“. Тайфата каза: „Давай, обади се!“. Понеже моят глас мутираше, затова делегираха на мен правата да бъда говорител“, спомня си д-р Георги Баев.

Тактиката на тийнейджърите се оказала правилна, защото шефът на радиото в старата столица Константин Колев веднага ги повикал. Когато видял, че в кабинета му връхлитат хлапета, се изненадал, но решил да им даде шанс. „След един репортаж в села, за които не бях чувал, започнах да изследвам темата за преживели различни строеве. Мислех за книга, но… започнах отново да уча“, усмихва се Георги Баев, който е бакалавър по социални дейности във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има и две магистратури – по философия във ВТУ и по административно-информационна сигурност в НВУ. Във Военния университет, факултет „Артилерия, ПВО и КИС”, е и докторантурата му „Изследване на възможностите на сателитния мониторинг за управление на екологичната сигурност“.

Започнал в НВУ като асистент в Института за научноизследователска и иновационна дейност, три години по-късно станал преподавател по философия в катедра „Национална и регионална сигурност“. „Философията е основа, тя дава общия поглед към света, учи на любопитство, морал и критично мислене, учи как да наблюдаваме и изследваме света. Даже и разбирането на Господ като учение, е във философията“, обяснява д-р Баев.

Успоредно с това той ръководи и клуб за космически технологии „Space division”. Повече от 50 курсанти са преминали през клуба. Младите хора участват в състезания с тема „Космос“ и печелят отличия.

Снимка

Космосът занимава Георги още от годините, в които е бил журналист. За първи път се срещнал с тази тема като репортер в сайта „Фермер бг“. Екипът правил бутиково списание за трактори, но освен тясно специализираните статии, главният редактор искал да има и интересни текстове. Георги Баев отговарял именно за тези статии. Един репортаж за космическото земеделие и трактори с джипиес системи го отвела при шефа на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Петър Гецов. От тогава Георги Баев е запален по темата „Космос“.

Така до 2015 г., когато го потърсили, за да го поканят на студентско състезание за изработване на малки куб сателити – нано сателити. Идеята за състезанието била на японски консорциум, който предизвиквал младите хора да предложат мисия на малък сателит. Но не просто сателит, а сателит с мисия, кубче, в което да има всички нужни платки, електроники, сензори. „Беше много голямо предизвикателство, но и твърде интересно, за да го подмина. Обаче аз тогава още работех в института и не познавах курсантите, затова помолих психолозите за съдействие и те ми дадоха имената на шестима любопитни и амбициозни курсанти. Звъннах им, обясних им, те казаха: „Защо не. Правим го“. Голямо четене падна, много неща не разбирахме, но подготвихме проект за вид сензори, които да наблюдават води и да бъдат използвани при разливи на реки и проливни дъждове. Пратихме проекта буквално в последната минута, защото бяхме абсолютни новаци и все нещо имаше да дочитаме и довършваме“, връща се назад Георги Баев.

Снимка

Идеята на търновските курсанти преминала първата бариера, а после и следващата и младият отбор получил покана да участва във финалната среща - Седми световен симпозиум за малки сателити в Турция. Но тогава се случили сериозни сътресения в Турция и за да не пропадне форумът, организаторите решили да го проведат в България. Избрали базата в Камчия, където гл. ас. Георги Баев заминал с двама курсанти. Преди да тръгнат, момчетата и момичетата решили, че отборът ще се казва „Space division”.

След това първо състезание, Георги Баев е завел своите възпитаници на повече от 30 събития, свързани с темата „Космос“. Имат спечелени куп награди, но той е най-горд с отличието от състезание през 2019 г. в НДК. Там се събрали 50 отбора, а журито било съставено от 20 човека - бизнесмени, банкери, университетски преподаватели, учени. Отборът „Space division” спечелил второ място с макет на куб сателит, предназначен за учебни цели и за това да разпалва у децата страстта към Космоса. И понеже апетитът идва с яденето, главният асистент по философия вече мечтае някой ден той и курсантите да успеят да направят сателит и дори да го изстрелят в Космоса, както правят много западни университети.

Когато не мечтае за Космоса и не философства, Георги Баев снима. Фотографията е най-младото му хоби, но въпреки това той вече има награди от фотографски конкурси и участия в изложба.