След 35 години служба полк. Веселин Мадански съблече военната си униформа

Полк. Веселин Мадански

След 35 г. служба в Българската армия, полк. професор, доктор на науките Веселин Мадански ще съблече военната си униформа, за да продължи да преподава като цивилен професор в Националния военен университет „Васил Левски”. По традиция полк. Мадански беше изпратен в запаса с тържествен ритуал и получи почетния плакет на Военния университет.

„Военната униформа ще ми липсва най-силно, защото тя е символ на честта и достойнството на военната професия. Преподаването и курсантите няма да ми липсват, защото началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов ме покани да продължа да преподавам, което за мен е оценка и доверие, което ще се постарая да оправдая. Иначе не смятам да се отказвам от нищо, което съм правил през всичките тези 35 г., в това число и от гладенето на дрехите, и от почистването на обувките, защото характерът е и сбор от нашите навици”, коментира полк. Мадански.

И признава, че бил много малък, когато се усетил запленен от военната професия. При това завинаги. Затова, когато завършил средното си образование, той не последвал пътя на родителите си – и двамата учители, а избрал униформата. „Завършил съм Спортното училище във Велико Търново, където тренирах борба, джудо и самбо и кандидатствах в, тогава, Висшето народно военно училище „Васил Левски”, където ме приеха в профил „Команден”, специалност „Войсково разузнаване”. А гражданската ми специалност беше „Гръцка филология”, разказва още полк. Мадански.

Четири години по-късно той се дипломирал със златен медал и като първенец на випуск „Ботевски 1986”. Получил правото да избере първото си назначение и той избрал да служи в Парашутното поделение в Пловдив. Но само няколко дни по-късно, получил покана да стане преподавател във Военния университет, който току-що завършил.

Младият офицер приел предложението и преминал последователно през всички съществуващи и несъществуващи вече академични длъжности. Бил преподавател, старши преподавател, асистент, старши асистент, след това и главен асистент. Защитил ОНС „доктор“, заел с конкурс академична длъжност „доцент“, а няколко години по-късно придобива и научна степен „доктор на науките“ и заема академична длъжност „професор“ в областта на сигурността и отбраната в катедра „Специализирана подготовка”.

Освен че е изкачил всички стъпала в научната си кариера, полк. Мадански е преминал и през достатъчно ръководни длъжности в Националния военен университет. Бил е председател на методическо направление „Приложна лингвистика”, когато основната задача на това направление била модернизацията на учебно-материалната база. Когато през 2005 г. бил формиран департамент „Чуждоезиково обучение” като основно звено на НВУ, той бил избран за негов директор. За кратко е бил началник на отдел „Учебна и научна дейност”. След това станал началник на Центъра за дистанционно обучение, директор на новосформирания департамент „Езиково обучение и физическа подготовка”, бил е един мандат и зам.-началник по учебната и научна част на НВУ.

Освен това полк. Мадански е сред създателите на специалност „Приложна лингвистика с гръцки и чужд език” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Успял да постави началото на новата специалност, докато бил аспирант във вуза. Няколко години по-късно спечелил конкурс за едногодишно обучение в Академията на сухопътни войски на Гърция.

Полк. Веселин Мадански е бил и военен наблюдател в мироопазващата мисия на ООН в Камбоджа, първата, в която участва България. „В тази мисия военният наблюдател съблюдава дали страните спазват примирието. Имахме и тежката задача да организираме провеждането на избори. Мисията остана в историята на ООН като една от най-успешните. За мен беше много удовлетворяваща, защото до този момент ние нямахме база за сравнение по отношение на професионалните ни качества и подготовка, а там работихме с военнослужещи от 24 страни”, коментира полк. Мадански, който е водил взвод курсанти и в най-голямото учение по програмата „Партньорство за мир” в САЩ.

Грамоти, сувенири от верни приятели и малка колекция от медали украсяват кабинета на полк. Веселин Мадански в Националния военен университет. Казва, че всички са му скъпи, особено медалите, които са най-старите военни отличия на Българската армия. Тях той събирал покрай 100-годишнината от Балканските войни, защото не искал да приеме, че наследниците продават медалите за жълти стотинки.

Полк. Мадански признава, че не обича да гледа шпионските филми на Холивуд, защото те са много далеч от действителността. Може би най-истинският военен филм за него, е „Седемнадесет мига от пролетта”.

„Когато имам малко повече време чета специализирана литература.Сега това е Клаус Шваб и неговите теории за великото зануляване и четвъртата индустриална революция. Твърдението, че четвъртата индустриална революция ще слее физическата, цифровата и биологична идентичност на човека, звучи стряскащо, защото очертава перспектива на дехуманизация и на размяна на местата на целта - човека и средството -технологията. Твърде много говорим за положителните страни на технологиите, а дълбоко крием отрицателните. Затова с обучаемите дискутираме всички основни аспектина съвременния комплекс от рискове и заплахи за сигурността, които са взаимозависими и взаимосвързани”, обяснява полк. Мадански и уточнява, че доскоро най-често давал пример за комплексна заплаха с верижната реакция, предизвикала катастрофата в ядрената централа във Фокушима. „Обяснявах на обучаемите как едно природно явление – земетресение, предизвиква друго природно явление – цунами, което предизвиква технологична катастрофа, която от своя странапредизвиква екологична катастрофа, а тя – социалнатакава. И стигаме до днес – това, което се случва в глобален мащаб ще остане като христоматиенпример. Свидетели сме как една епидемия, която преминава в пандемия, предизвиква глобална икономическа, финансова, политическа исоциална криза,включително и в психологиченаспект”, споделя полк. Мадански.

Сашка Александрова