Военната професия е в кръвта на курсант-старшина Даниел Костов

От род, в който много от мъжете са военнослужещи, е курсант-старшина Даниел Костов, който тази година получи Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“. Затова, когато решил, че иска да продължи тази традиция, получил подкрепата на своите близки.

Военната професия е в кръвта на курсант-старшина Даниел Костов

„Макар че професията ми е в кръвта, мисля че баща ми, който също е военнослужещ, не очакваше да избера да уча в Националния военен университет „Васил Левски“, но застана зад мен. Аз съм завършил Математическата гимназия в Казанлък с профил математика и физика, но така и не изпитах желание да се занимавам с това. А и с баща ми често сме си говорили за професията на военнослужещия и за патриотизма като ценност. И някъде на 14-15 години почувствах вътрешния порив да бъда като него. Съмнявам се, че тогава той ми е представял професията с всичките й подробности, защото на тази възраст нямаше и как да го разбера, но явно е успявал да намери точните думи, за да запали огъня в мен и да поискам да облека униформата“, казва курсант-старшина Костов, който завършва обучението си в Националния военен университет „Васил Левски“ във факултет „Сигурност и отбрана“, специализация „Разузнаване“ и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“.

След това допълва, че униформата за него е тежко облекло и задължение. „Това задължение идва от факта, че хората, които са носили униформата преди мен, са постигнали велики неща. Аз съм избрал да вървя по техния път, избрал съм предизвикателството да се науча да работя с хора и да сбъдна мечтата си някой ден да стана своята най-добра версия“, признава курсант-старшина Костов.

Военната професия е в кръвта на курсант-старшина Даниел Костов

Колкото повече навлизал в системата и трупал опит в Националния военен университет, толкова повече той разбирал, че романтиката на професията не е само в патриотизма, а в това човек да иска постоянно да се самоусъвършенства и да бъде най-добрата версия на себе си. „Категоричен съм, че мъжът има за задължение да защитава своята родина и няма да крия, че това е един от мотивите да избера Националния военен университет. Но се надявам, когато завърша, да работя така добре и отдадено, че да оставя следа и тази следа да бъде запомнена“, казва още курсант-старшина Даниел Костов, който споделя, че се е насочил към Съвместно командване на специалните операции и вероятно това ще бъде неговият избор след като получи лейтенантските си пагони.

„Наградата е за мен е удовлетворение и е знак, че вървя по правилния път, по моя си път. Затова силно се надявам, че този път ще ме отведе към онази най-добра версия за мен, за която вече споменах. Не ме плашат отговорностите, интересно ми е. Интересно ми беше и през всичките години в Националния военен университет. И да съм имал трудности, вече не ги помня. Подхождам към всичко с огромно желание, старая се и постоянството ми ми е помогнало да не чувствам нищо като трудност, а по-скоро като предизвикателство. Пък и аз съм от семейство на военнослужещ и ранното ставане, йерархията никога не са били за мен проблем“, усмихва се бъдещият офицер.

Военната професия е в кръвта на курсант-старшина Даниел Костов

Курсант-старшина Костов признава, че много ще му липсват хората, с които е работил дълго време и с които е изградил вече лични контакти. Казва, че приятелствата, които е успял да изгради във Военния университет са силни и стабилни, защото стъпват на доверие и подкрепа. „Много бих искал да кажа на колегите си, че не бива да правим компромиси по отношение на нашата подготовка и обучението ни тук, защото рано или късно всеки един от нас ще осъзнае на гърба си, че всяко спестено усилие има последствия. От нас ще зависят съдите на доста хора и не можем да си позволим да не сме подготвени“, категоричен е курсант-старшина Костов. Затова и, когато му се е налагало да отговаря на въпроса защо да стана курсант, той винаги казва: „Първо почувствайте това желание в сърцето си. Ако нещо не е твоето, ако не усещащ в сърцето си, че искаш да го правиш, значи няма смисъл, не си готов просто. Да си готов означава да имаш куража да платиш цената. Аз не съжалявам за нито една жертва, която ми се е наложило да направя.“

Курсант-старшина Костов е част от Представителния блок на НВУ „Васил Левски“ и е имал шанса да участва във възстановки, в кампанията „Бъди войник“ и в поредица от официални събития по повод на различни чествания и паметни събития в цялата страна.

Бил е на обучение по „Еразъм +“ в Румъния и Кипър и е завършил успешно курсове по разузнавателна подготовка и по лидерска подготовка. Владее английски език по стандартите на НАТО и изучава турски език.

Спортът е едно от хобитата, които запълват свободното време на Даниел. Има призови места в Държавния военен шампионат по дуелна и щафетна стрелба. Когато има време, той предпочита да е с приятелите и семейството си, да пътува и най-вече да пътува, яхнал пистовия си мотор.