НВУ домакинства конференция „Близкият Космос – обща цел“

Националният военен университет „Васил Левски“ е домакин на научна конференция на тема „Близкият Космос – обща цел“. Форумът е двудневен и в него участват учени, преподаватели, курсанти и студенти от двата факултета на Военния университет, ВА „Г. С. Раковски“, Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Обсерваторията в Стара Загора, както и от три института в БАН - Института по астрономия с национална астрономическа обсерватория, Института за космически изследвания и Института по геодезия и географи.

Снимка Снимка

„Чест е за Националния военен университет да посрещне учени, които изследват Космоса. Този форум е повод за дискусии и се надявам те да бъдат ползотворни за всички“, каза в приветствието си зам.-началникът по учебната и научна дейност полк. доц. д-р Николай Урумов. Заедно с него на откриването на научния форум присъства и деканът на факултет „Общовойскови“ полк. доц. д-р Илиян Ангелов.
„Следващата година тази конференция ще бъде вече с международно участие. Освен това искаме да включим нея и ученици, за да можем всички, които изследваме космическите технологии, да заработим заедно и България да заеме своето достойно място в световен план. Обединени ще постигнем повече, а и България има традиции в областта на астрономията. Нашите ученици заемат призови места в олимпиадите по астрономия, след това продължават да се развиват, стават известни учени, но за съжаление извън страната ни. Затова е нужно да работим заедно в името на България“, коментира и организаторът на конференцията доц. д-р Николай Долчинков, преподавател в катедра „Защита на населението и инфраструктурата”
36 доклада ще бъдат представени в пет основни направления. Участниците ще дискутират космическите опасности - слънчеви магнитни бури, близки и опасни за Земята астероиди и защитата от тях, космическата екология, ще говорят за изкуствени спътници и за политиката на Европа и България в областта на космическите изследвания. Всички доклади ще бъдат публикувани в сборник.