Курсанти от НВУ представиха достиженията на родната космонавтика в две училища

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски" заедно с техния преподавател гл. ас. д-р Георги Баев, който е и ръководител на клуба „Спейс дивижън", гостуваха в Частно начално училище „АзБуки" в с. Беляковец и в Частната професионална гимназия „АК - Аркус" във Велико Търново. И в двете учебни заведения бъдещите офицери и д-р Баев разговаряха с децата за последните космически открития, за планетите и астероидите, за това как се става космонавт, а пред тийнейджърите курсант старши-сержант Камелия Цветанова, курсант старши-сержант Зорница Малинова, курсант старши-сержант Мартин Сираков, курсант старши-сержант Илияна Илиева, курсант сержант Иван Бозов, курсант сержант Ралица Василева, курсант сержант Ивана Гиздова, курсант младши-сержант Николай Донков, курсант младши-сержант Йордан Кирилов и курсант младши-сержант Петър Тенев представиха и постиженията на българската космонавтика.

Курсанти от НВУ представиха достиженията на родната космонавтика в две училищаКурсанти от НВУ представиха достиженията на родната космонавтика в две училища

По време на срещите учениците опитаха космическа храна, предоставена специално за презентацията от Института по криобиология и хранителни технологии. „Вече от доста години работим с този институт и за всяка такава среща получаваме от тях храна, приготвена за космоса. Моментът, в който започваме да говорим за храната и да я подготвяме, за да я опитат децата, винаги се превръща в най-вълнуващата част от срещите ни. Учениците, без значение от възрастта им, с огромен интерес слушат как се приготвя тази храна. Ако първият ни космонавт е излетял в Космоса с меню, съставено само от пет вида храни, вторият вече е излетял с 25 различни продукти във вакуум. Днес разнообразието е още по-голямо", разказва гл. ас. д-р Георги Баев. И уточнява, че учениците в двете училища са имали възможност да хапнат ягоди, сливи, праскови, пъпеш, боб с наденичка, таратор, кисело мляко, сладолед.

Курсанти от НВУ представиха достиженията на родната космонавтика в две училища

„Космическата храна преминава през процес, който се нарича лиофилизация или сублимационно сушене, което е процес на дехидратация. Храната има трайност до 5 години и от нея много често се възползват и алпинистите. Тя е подходяща и за хора в бедстващи райони", уточнява още д-р Баев, който разказа на учениците и за нано сателита със сензори, които да наблюдават води и да бъдат използвани при разливи на реки и проливни дъждове, изобретение, в което той самият е участвал. Патентът вече е публикуван, а за това изобретение д-р Георги Баев е носител на наградата „Еврика".